Kuddedier met goede voornemens

 

Hoe staat het met jouw goede voornemens?

 

Beetje rare vraag misschien op dit moment.

 

Goede voornemens zijn vooral in januari top of mind. Dan willen we meer gaan sporten, gezonder eten of meer tijd besteden aan familie/vrienden. Daarna zakt het weer weg. Nemen oude patronen het weer over.

 

Of niet?

 

Vanaf 1 januari drink ik geen koffie meer. Ik koop een half jaar geen nieuwe kleren en laat de alcohol staan.

 

Waarom?

 

  • weten of het mij zal lukken (uitdaging)
  • mezelf beter leren kennen (wie ben ik zonder koffie, alcohol, nieuwe kleren?)
  • knuffelen met mijn dochter (ze vindt dat ik uit mijn mond stink na het drinken van koffie)
  • onderzoeken wat het effect is van koffie op mijn energiehuishouding
  • Gezonder leven (groene thee is beter dan koffie)
  • Laten zien dat je patronen kunt veranderen

 

Achterliggende redenen maken snel duidelijk waarom iemand goede voornemens stelt. Als ik dit rijtje teruglees, zie ik mijn belangrijke waarden snel terug.

 

  1. Uitdaging
  2. Ontwikkeling
  3. Bewuster leven
  4. Gezondheid
  5. Mensen helpen
  6. Familie

 

Goede voornemens – en de achterliggende waarden – kunnen je helpen om nog meer het (werk)leven te gaan leiden wat jij wilt leiden.

De verwachtingen van anderen brengen je vaak ergens anders…

 

Jouw waarden versus verwachtingen van anderen

 

Begin van deze maand mocht ik weer deelnemers begeleiden naar hun hogere levensdoel. Tijdens de workshop werd mij gevraagd: ‘hoe was jouw (werk)leven ver voor jouw carriereswitch? Welke waarden stonden toen op jouw lijstje?

 

Eh. Geen.

 

Ik deed maar wat. Rolde ergens in en maakte daar het beste van.

 

Want met een leuke baan, een flinke auto en huisje-boompje-beestje heb je het ideale plaatje. Voldoe je aan de verwachtingen.

 

Van de maatschappij. Ouders. Vrienden. Collega’s. Ja, ja, we blijven kuddedieren.

 

Zo blij dat ik daar inmiddels los van ben gekomen (klik hier voor 3 tips om los te komen van je huidige werk). 

 

Die steeds meer geforceerde drang naar bevestiging dat je het goed doet. Meetbaar aan de hand van cijfers, het aantal likes op social media en de hoogte van je salaris.

 

Kuddedier of juist niet?

 

MOOOOOOEEEEEEHHHH! 

 

Laten we eerlijk zijn: het is soms heerlijk om in de kudde te verblijven. Als we iets geleerd hebben in de corona tijd is het toch wel dat het fijn is om dichterbij andere mensen te zijn. Met anderen te knuffelen, samen en intiem te zijn.

 

En toch wil je hier ook van loskomen. 

 

Het maakt dat ik mezelf laatst weer de vraag stelde: HOE KAN JE GENIETEN VAN DE VOORDELEN VAN DE KUDDE EN TEGELIJKERTIJD JOUW EIGEN DING DOEN?

 

Enig idee?

 

Ik nam mij in ieder geval voor om vaker goede voornemens te blijven stellen. Jezelf steeds beter te leren kennen. Door jouw waarden te (h)erkennen. Deze meer en meer toe te laten in jouw leven. Keuzes te maken in lijn met deze waarden. Op een manier die bij jou past.

 

Voor de zekerheid heb ik deze vraag ook maar even voorgelegd aan een paar anderen.

 

  • Bronnie Ware

Deze Australische dame verzorgde en interviewde jarenlang mensen op hun sterfbed. Met vooral de vraag: waar heb je het meeste spijt van als je terugkijkt op je leven? De top 5 van de meest gegeven antwoorden beschreef ze in haar boek ‘The top Five Regrets of the Dying’. Ik zal er 3 verklappen.

 

– Nummer 3: had ik maar de moed gehad om mijn gevoelens meer te uiten

– Nummer 2: Had ik maar wat minder hard gewerkt

– Nummer 1: Had ik maar de moed gehad om een leven te leiden waarin ik trouw was aan mezelf, in plaats van te voldoen aan de verwachtingen van anderen.

 

We mogen ons dus los maken van de kudde. Anders krijgen we daar spijt van. Wees trouw aan jezelf en het leven wat jij wilt leiden.

 

  • Victor Frankl

Deze Weense therapeut is vooral bekend geworden na zijn inzichten als gevangene in concentratiekamp Auschwitz. ‘De keuze om onder alle (gruwelijke) omstandigheden je eigen houding en eigen weg te volgen’. Volgens Frankl is de mens bereid te leven en te sterven voor zijn principes en idealen. Het zoeken naar deze principes en idealen is voor iedereen een primaire en persoonlijke drijfveer. DE ZOEKTOCHT ZELF IS HEILZAAM VOOR DE MENS, want het stimuleert degene die lijdt aan existentiële leegte om een oplossing te zoeken.

 

Het losmaken van de kudde en het volgen van jouw eigen weg is geen lijdensweg. Het is juist heilzaam. De zoektocht zelf is al helpend. 

 

  • John Strelecky

Deze Amerikaanse schrijver heeft met zijn concept the Big Five for Life een concrete tool gegeven waarmee je dus meer trouw kunt zijn aan het leven wat jij wilt leiden. Met zijn boeken inspireert John mensen om de 5 dingen te ontdekken die ze in dit leven gedaan gehoord, gezien, gevoeld willen hebben zodat ze aan het eind van hun leven kunnen zeggen: mijn leven was een succes volgens MIJN EIGEN definitief van succes. Onderdeel van deze methodiek is dat je jouw Big Five for Life gaat delen met anderen. Zodat mogelijkheden nog eerder op je pad gaan komen.

 

Het wordt zo steeds duidelijker. Na het loskomen van de kudde en het vinden van jouw eigen weg, ga je weer terug naar de kudde om jouw pad te delen met anderen Je betrekt de kudde bij jouw verhaal.

 

Bij Vizier op Scherp verzorgen we de workshop ‘de zin van jouw leven’. Meer weten? Klik hier voor het gratis E-book ONTDEKKEN.

 

  • Frances Miralles & Hector Garcia

Deze heren gingen op zoek naar het Japanse geheim voor geluk. En vonden de IKIGAI. Het Japanse geheim voor een lang, gezond en gelukkig leven. Een Ikigai is DE REDEN WAAROM WE ’S OCHTEND OPSTAAN. Het ligt verborgen in ons binnenste. Het vergt een geduldige verkenning om tot het diepste van ons wezen door te dringen en het te vinden. Maar als je het gevonden hebt, zorgt het voor grote passie, tevredenheid, geluk en betekenis in het leven.

 

De Ikigai is verweven met werk. Je leeft het door te werken. Dit maakt waarom de Japanse cultuur minder bekend is met het concept ‘met pensioen gaan’. Waarom zou je als je doet wat je het allerleukste vindt? Wat ze wel kennen, zijn sterke banden binnen lokale gemeenschappen. Groepen mensen die gemeenschappelijke interesses delen EN ELKAAR HELPEN OM HUN IKIGAI TE VINDEN EN TE LEVEN.

 

Je kunt dus anderen uit de kudde om je heen verzamelen die jou helpen en stimuleren om jouw levensdoel, jouw eigen pad te vinden en te verwezenlijken. De cirkel is rond.

 

Deze antwoorden plaatsen het woord ‘kuddedier’ in een ander perspectief, niet?

 

En waar sta jij?

 

Ben jij bezig met het waarmaken van de verwachtingen van anderen? Blijf je onderdeel van de kudde zonder jouw eigen pad te ontdekken? Zodat je hier later spijt van gaat krijgen?

 

Of wordt het nu tijd om op zoek te gaan naar jouw antwoorden? Het leven te leiden wat echt bij jou past. En werk vinden wat hierop aansluit? Wat voldoening geeft en optimaal aansluit bij jouw talenten?

 

Bij Vizier op Scherp helpen we jou om:

  • Los te komen van de kudde
  • Te genieten van dit proces
  • De kudde daarna bij jouw verhaal te betrekken
  • En een voor jouw geschikte (werk)omgeving te creëren.

 

Corona loopbaancoaching

De kans om echt goed los te komen uit oude patronen en een uitzichtloze (werk)situatie wordt aanzienlijk vergroot als je een traject kunt aangaan met een deskundige loopbaancoach.

 

Bij Vizier op Scherp bieden we hier de module Samen voor aan. Je krijgt dan 5 coachgesprekken, inspirerende opdrachten, een Vizier op Scherp werkboek en nog veel meer. 

 

 

Heb je interesse? Klaar om werk maken van jouw unieke loop-baan?  

>> Meld je hier aan <<

 

Dit is het moment om los te komen van de kudde. Jouw eigen geluid te laten horen. 

 

Ons vizier staat op scherp. Die van jou ook?

 

Team Vizier op Scherp